Προτεινόμενες διαδρομές

diadromes

Το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης προσφέρει μία πραγματικά εκπληκτική δυνατότητα για παρατήρηση πουλιών. Βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και έχει στο κέντρο του τη λίμνη Κερκίνη, ένα πραγματικό διαμάντι της χώρας το οποίο παραμένει άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο. Η λίμνη περιβάλλεται από δύο όμορφα βουνά, το όρος Κερκίνη (Μπέλες) και το Μαυροβούνι.

Η λίμνη Κερκίνη, διαθέτοντας μία καταπληκτική και μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα, είναι η καταπληκτικότερη και η πιο εύκολα προσβάσιμη περιοχή για παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα και ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεί το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου σε μία αποικία φωλιάζουν 12 διαφορετικά είδη πουλιών, αλλά και η μοναδική περιοχή στην οποία για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια επεκτάθηκαν τα όρια της περιοχής αναπαραγωγής του απειλούμενου είδους του αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus), λόγω των τεχνητών εξεδρών που κατασκεύασε ο Φορέας Διαχείρισης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης με πάνω από 300 είδη καταγραμμένων πουλιών, αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία ζωής για παρατήρηση πουλιών κάθε στιγμή του χρόνου.

Παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο Κερκίνης
Αν κάποιος επιθυμεί να πραγματοποιήσει το γύρο της λίμνης, προτείνεται να ξεκινήσει από τη Βυρώνεια και να ταξιδέψει προς τα νότια έχοντας ως σύμμαχό του  τον ήλιο.

1. Έλη μεταξύ της Βυρώνειας και του ποταμού και στις δύο πλευρές του δρόμου. Εξαιρετική περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για παρατήρηση ερωδιών, συλβιίδων, λαγγόνων και διαφόρων ειδών αρπακτικών πουλιών. Επίσης, μπορούν να παρατηρηθούν μυγοχάφτες και  πουλιά με κρυπτική συμπεριφορά (πουλιά που έχουν την τάση να κρύβονται) όπως μικροπουλάδες και νανομουγκάνες.

2. Αναχώματα του ποταμού ανάντη της γέφυρας Βυρώνειας, καθώς και έλη στη βόρεια πλευρά του ποταμού. Αποτελούν ενδιαιτήματα εξαιρετικής βιοποικιλότητας. Οι πελεκάνοι και οι κορμοράνοι πηγαινοέρχονται για ψάρεμα. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε όλες τις εποχές κίρκους, ενώ το καλοκαίρι κραυγαετούς, μαυροπετρίτες, χαραδριούς και  πετροτουρλίδες και αν είστε τυχεροί γελαδάρηδες. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για χαμοκελάδες, μικρογαλιάνδρες και μαυροπελαργούς. Το χειμώνα, τα ενδιαιτήματα αυτά  χρησιμοποιούνται από στικταετούς.

3. Υγρότοποι μεταξύ του ποταμού και του βορειοανατολικού άκρου της λίμνης. Η πρόσβαση γίνεται μέσω Μεγαλοχωρίου (η λίμνη είναι στα αριστερά σας). Η περιοχή αυτή είναι εξαιρετική καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικότερα άνοιξη και καλοκαίρι. Μπορείτε να παρατηρήσετε παρυδάτια πουλιά, ερωδιούς,  χαλκόκοτες και γλαρόνια, αλλά είναι εξίσου σημαντική για αετούς, κίρκους, μαυροπελαργούς και πελεκάνους.

4. Ανάχωμα στο βορειοανατολικό άκρο της λίμνης. Η διαδρομή των λίγων χιλιομέτρων προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης διαφόρων ειδών πουλιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θυμηθείτε όμως να κοιτάζετε επίσης και στα χωράφια πίσω σας.

5. Λιθότοπος, περιοχή γύρω από το φράγμα, λιμανάκι και κοίτη του ποταμού. Εξαιρετική περιοχή ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αναμφίβολα αποτελεί το καλύτερο σημείο για παρακολούθηση βαλτόπαπιων, καθώς επίσης και διαχειμαζόντων λευκοτσικνιάδων και νυχτοκόρακων. Το χειμώνα οι πελεκάνοι πλησιάζουν τους ψαράδες οι οποίοι τους ταΐζουν, ενώ το καλοκαίρι τα σκουφοβουτηχτάρια φωλιάζουν δίπλα στο λιμάνι.

6. Δρόμος κατά μήκος της όχθης της λίμνης από τον Λιθότοπο προς το Κορυφούδι. Ο επισκέπτης θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Τα βουνά στα δυτικά, αποτελούν ενδιαιτήματα φωλεοποίησης για γερακαετούς, φιδαετούς, κραυγαετούς καθώς επίσης για σαΐνια, τσίφτηδες και γερακίνες. Οι κίρκοι είναι συχνοί επισκέπτες τον χειμώνα και την άνοιξη. Τα μικρότερα δέντρα προσφέρουν καταφύγιο σε σιλβιίδες (κυρίως σε κοκκινοτσιροβάκους). Επίσης, υπάρχουν σιρλοτσίχλονα όλο το χρόνο, ωστόσο τα βουνοτσίχλονα και οι κλείδωνες ανεβαίνουν πιο ψηλά στους λόφους καθώς το κρύο υποχωρεί.  Ακολουθήστε το μονοπάτι το οποίο ξεκινά στα αριστερά σας 4 χιλιόμετρα έξω από το Λιθότοπο, για να ανεβείτε ψηλότερα και να μπορέσετε να παρατηρήσετε παρδαλοκεφαλάδες και γαϊδουροκεφαλάδες. Κοιτάξτε στη λίμνη για μεγάλα κοπάδια κορμοράνων και πελεκάνων που ψαρεύουν.

7. Έλη στο Κορυφούδι. Ένα όμορφο σημείο την άνοιξη και το καλοκαίρι όπου μπορείτε να συναντήσετε ερωδιούς, λαγγόνες, χουλιαρομύτες, πελεκάνους. Σκουφοβουτηχτάρια, φαλαρίδες και νερόκοτες φωλιάζουν σε επιπλέουσες φωλιές. Το χειμώνα, παρατηρήστε τα μεγάλα κοπάδια από πάπιες στη λίμνη για σπάνια είδη, καθώς επίσης τις όχθες για νεροκελάδες, μπεκατσίνια και άλλα παρυδάτια πουλιά καθώς και τα μεγάλα κοπάδια από φλώρους.

8. Στόμιο του ποταμού Κερκινίτη. Καλό σημείο το χειμώνα για πάπιες ενώ το καλοκαίρι για ερωδιούς και λαγγόνες. Περπατήστε κατά μήκος του δρόμου προς Κορυφούδι και παρατηρήστε σακουλοπαπαδίτσες, ασπροκωλίνες και βλαχοτσίχλονα.

9. Τέλος δυτικού αναχώματος στα βόρεια. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του δρόμου Λιβαδιάς/Κερκίνης (προς τη Λιβαδιά), παράλληλα με το αρδευτικό κανάλι. Καλό σημείο παρατήρησης το χειμώνα για πάπιες και αργυροτσικνιάδες, ενώ το καλοκαίρι για όλα τα άλλα είδη ερωδιών και τις λαγγόνες. Κρατείστε τα μάτια σας ανοικτά για κίρκους και παρυδάτια όλες τις εποχές του έτους.

10. Λιμανάκι Μανδρακίου. Εξαιρετικό σημείο για παρατήρηση κοπαδιών από πάπιες, παρυδάτια, πελεκάνους και φοινικόπτερα το χειμώνα (θα χρειαστείτε τηλεσκόπιο όταν η στάθμη της λίμνης είναι χαμηλή). Κρατείστε τα μάτια σας ανοικτά για  στικταετούς και άλλα αρπακτικά. Το καλοκαίρι, μπορείτε να δείτε ερωδιούς, γλαρόνια, λαγγόνες, κορμοράνους και πελεκάνους που ψαρεύουν. Σκουφοβουτηχτάρια, φαλαρίδες και νερόκοτες φωλιάζουν σε επιπλέουσες φωλιές. Από το σημείο αυτό φαίνονται και οι εξέδρες αναπαραγωγής των αργυροπελεκάνων καθώς και η πλωτή εξέδρα για τα γλαρόνια.