BългарскиEnglishΕλληνικάOur ChannelFollow Us

Αξιοθέατα

ΟΧΥΡΑ

Οχυρό Ρούπελ

Η στενωπός του Ρούπελ είναι μια στενή λωρίδα γης που σχηματίζεται από το ρου του ποταμού Στρυμόνα, ανάμεσα από τα βουνά Μπέλες και Άγκιστρο με μήκος 11 περίπου χλμ και πλάτος από 500 m έως 2 χλμ.

Το οχυρό Ρούπελ βρίσκεται σε υψόμετρο 322 m με το χωριό του Προμαχώνα στα «πόδια» του. Είναι το μεγαλύτερο από τα 21 συγκροτήματα οχυρών που κατασκευάστηκαν σε όλη τη γραμμή Μεταξά με μέτωπο 2500m και 123 ενεργητικά σκέπαστρα. Η μάχη του οχυρού ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1941 και τελικά παραδόθηκε στους Γερμανούς στις 10 Απριλίου του 1941 μετά από διαταγή κατάπαυσης του πυρός.

Σήμερα το Ρούπελ λειτουργεί περισσότερο ως μνημείο, ένα τουριστικό αξιοθέατο που οι επισκέπτες μπορούν να δουν τμήμα των οχυρών και να επισκεφτούν το Μουσείο του οχυρού. Πληροφορίες στο τηλ. 2321095102

Οχυρό Ιστίμπεη

Το Οχυρό Ιστίμπεη απέχει 16 χιλιόμετρα από το Νέο Πετρίτσι. Απέχει 250 περίπου μέτρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.339 μέτρων. Το οχυρό σε συνδυασμό με τα οχυρά Άσπρη Πέτρα και Στήριγμα αποτελούσε βάση εξόρμησης για επιθετική ενέργεια προς το Petrich Βουλγαρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 2321095102

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑΙΑΣ

Στην είσοδο της κοιλάδας του Μέσου Στρυμόνα βρίσκεται νεολιθικός οικισμός ο οποίος είναι μοιρασμένος στην αγροτική περιοχή του εγκαταλειμμένου ελληνικού χωριού Μεσαίας Νέου Πετριτσίου και του βουλγαρικού χωριού Topolnica.

Ο οικισμός εντοπίσθηκε το 1979 σε επιφανειακές έρευνες που διοργάνωσε το αρχαιολογικό μουσείο του Petrich.

Τρεις φάσεις κατοίκισης εντοπίσθηκαν στον οικισμό οι οποίες ανήκουν στη Νεότερη Νεολιθική Εποχή (5200 π.Χ.-4200 π.Χ.). Εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα αποτελούν τα κατάλοιπα μεταλλουργίας χαλκού. Επίσης στο πήλινο χωνευτήρι που βρέθηκε στον οικισμό βρέθηκε το αρχαιότερο στον ευρωπαϊκό χώρο δείγμα τήξης μεταλλεύματος χαλκού.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Στον νομό Σερρών, υπάρχουν δύο φυσικές ιαματικές υδροθεραπευτικές πηγές: η ιαματική πηγή Σιδηροκάστρου και η ιαματική πηγή του Aγκίστρου με θεραπευτικές ενδείξεις για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, δερματοπάθειες και γενικές παθήσεις των αρθρώσεων. Και οι δύο πηγές βρίσκονται εντός της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης.

Ιαματικές πηγές Σιδηροκάστρου

Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκεται το Σιδηρόκαστρο ή Δεμίρ Ισάρ (Σιδερένιο Κάστρο), που έχει πάρει το όνομά του από το ιστορικό κάστρο της πόλης. Δυτικά από την πόλη του Σιδηροκάστρου, στο 6ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Σιδηροκάστρου Προμαχώνα, βρίσκεται η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών Σιδηροκάστρου με το ξενοδοχείο “ΠΗΓΗ”. Το ξενοδοχείο συμμετέχει σε προγράμματα ιαματικού τουρισμού. Λειτουργεί καθημερινά κατά τη θερινή περίοδο αλλά και την χειμερινή περίοδο για γκρουπ. Το υδροθεραπευτήριο με τα θερμομεταλλικά νερά διαθέτει παραδοσιακή πισίνα τύπου χαμάμ (θερμοκρασία 40 C). Πισίνες SPAFORM με υδρομασάζ και αερομασάζ. (θερμοκρασία ελεγχόμενη), μπανιέρες υδρομασάζ, (θερμοκρασία ελεγχόμενη). Τα ιαματικά θερμομεταλλικά νερά προτείνονται σαν μέσο θεραπείας για παθήσεις όπως: ρευματικές παθήσεις, σπονδυλαθρίτιδες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, ισχυαλγίες,κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.2323022422

Ιαματικές πηγές Αγκίστρου

Λίγα χιλιόμετρα απ’ τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σε απόσταση 125 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το ακριτικό χωριό Άγκιστρο. Στο Άγκιστρο πηγάζουν τα ιαματικά νερά του χωριού με το Βυζαντινό λουτρό που χρονολογείται από το 1100 μ.Χ. και τα καινούργια λουτρά που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα νερά ενδείκνυνται για τη θεραπεία αρθροπάθειας, δερματοπάθειας, ισχυαλγίας, οσφυαλγίας, δερματικών παθήσεων, μετατραυματικών φλεγμονών, χολολιθίασης κλπ. Επειδή όμως η θερμοκρασία του νερού είναι 41° Κελσίου αντενδείκνυται για όσους πάσχουν από φλεβίτιδα, κιρσούς, καρδιακά νοσήματα και άτομα με ασταθή πίεση.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην πρώην Κοινότητα Αγκίστρου (η οποία διαχειρίζεται την πηγή) τηλ.23230 41296, 2323041420-30. 

ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Τσαρτσίδη

Βρίσκεται στο Σιδηρόκαστρο και είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Περιλαμβάνει το λαογραφικό τμήμα με στολές, εργαλεία, αντικείμενα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της περιοχής και το ιστορικό τμήμα που αναφέρεται στην πρόσφατη ιστορία του τόπου (Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος), με στολές, όπλα και άλλα ιστορικά στοιχεία και αντικείμενα.

Μουσείο Παλαιοντολογίας

Βρίσκεται στο Δ.Δ. Θερμοπηγής του δήμου Σιδηροκάστρου και περιλαμβάνει έκθεση με απολιθώματα μεγάλων θηλαστικών από πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή.

Ενυδρείο Βυρώνειας

Δίπλα ακριβώς από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του οικισμού, λειτουργεί το ενυδρείο το οποίο ανήκει στο δήμο Σιντικής. Διαθέτει είδη της ιχθυοπανίδας της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, καθώς και αντιπροσωπευτικά είδη ερπετών και αμφιβίων της γύρω περιοχής. Στην αίθουσα πληροφόρησης, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για την ιχθυοπανίδα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και το βιότοπο της Κερκίνης.

Για πληροφορίες σχετικά με το ωράριο λειτουργίας του Ενυδρείου στο τηλ. 2323350200

ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Αρχαιολογικό Μουσείο – Μπεζεστένι

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών στεγάζεται από το 1970 στο Μπεζεστένι, κλειστή στεγασμένη αγορά του Β’ μισού του 15ου αιώνα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Χτίστηκε κατά το πρότυπο των βυζαντινών αγορών και το όνομα του σημαίνει αγορά υφασμάτων. Σήμερα στην Ελλάδα σώζονται δύο μόνο Μπεζεστένια, της Θεσσαλονίκης και αυτό των Σερρών. Εκτίθενται ευρήματα, από την Μέση και Ύστερη Νεολιθική Εποχή, Πρώιμη και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (αγγεία, πήλινα ειδώλια), από τον 4ο έως και 6ο -7ο π.Χ, τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, την Ελληνιστική και Βυζαντινή Εποχή.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.23210-22257

 Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης

Το Μουσείο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Αμφίπολης, η αξιολογότερη πόλη της περιοχής κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα. Από την εποχή του Θησέα ονομάζεται «Εννέα Οδοί». Το Μουσείο στεγάζει μνημεία της ιστορίας της και του πολιτισμού των αρχαίων και χριστιανικών χρόνων. Στους εκθεσιακούς χώρους του συνοψίζεται η πολιτιστική ιστορία της Αμφίπολης από τους προϊστορικούς ως τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους. Το σημείο που είναι τώρα το Μουσείο, πιθανολογείται ότι συνδέεται με το στρατηγό Βρασίδα, ο οποίος τάφηκε εκτός των τειχών από τους Αμφιπολίτες το 422 π.Χ. Πληροφορίες στο τηλ.23220-32474

 Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων

Το Μουσείο Σαρακατσάνων βρίσκεται στη πόλη των Σερρών. Το 1987 το Prix du Ι’ Annee (Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της Χρονιάς) απέμεινε στο Μουσείο Σαρακατσάνων ειδική διάκριση εκτιμώντας το σύνολο των στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητά του. Στον ισόγειο χώρο του Μουσείου παρουσιάζεται σημειολογικά, η τελευταία φάση της νομαδικής ζωής των Σαρακατσάνων, αυτού του Ελληνικού πληθυσμού με τα ιδιότυπα έθιμα και την ξεχωριστή τέχνη. Πληροφορίες στο τηλ. 23210 62528

 Μουσείο Χερσονήσου Αίμου- Συλλογές Χατζηλία

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2003. Περιλαμβάνει έξι τμήματα όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει σπάνια εκθέματα τα οποία η Ντίνα και ο Αλέκος Χατζηλίας συγκέντρωναν από το 1965. Η συλλογή περιλαμβάνει αγαλματίδια και εργαλεία από τη νεολιθική εποχή καθώς και εντυπωσιακό πλήθος παραδοσιακών φορεσιών, όπλων, σκευών οικιακής χρήσης, κοσμημάτων, διακοσμητικών, ζωνών, κεντημάτων, χαλιών, πινάκων και αντικειμένων τέχνης από την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, από τις αρχές του 19ου αιώνα, καταγράφοντας 200 χρόνια ζωντανής βαλκανικής παράδοσης.

Πληροφορίες στο τηλ. 23210 24737, 23210 58749

 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο διαχειρίζεται ο δήμος Σερρών. Βρίσκεται στο 1°χλμ. Σερρών – Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου. Αποτελεί έναν πολύ χρήσιμο οδηγό για τη γνώση, τη μελέτη, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Στον εκθεσιακό του χώρο ο επισκέπτης μπορεί να δει ζώα, πουλιά, φυτά, έντομα και πετρώματα. Σκοπός του είναι η συλλογή και διατήρηση κάθε είδους πανίδας, χλωρίδας και ορυκτού πλούτου.

Πληροφορίες στο τηλ. 2321099395

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Η Αμφίπολη, ήταν η σημαντικότερη εστία ελληνισμού κατά τη διάρκεια των μακεδονικών και ρωμαϊκών χρόνων στην  γεωγραφική διαίρεση της Ηδωνίδας και Πιερίδας, περιοχή που καταλάμβανε το χώρο ανάμεσα στα ποτάμια Στρυμόνα και Νέστο και βρεχόταν από τον Στρυμονικό κόλπο. Ιδρύθηκε από τους Αθηναίους. Η Αμφίπολη συνδέεται τόσο με το τέλος της γενιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού σε αυτή βρήκε το 310/9 π.Χ. άδοξο τέλος η σύζυγός του Ρωξάνη και ο διάδοχός του Αλέξανδρος ο Δ΄, όσο και με το τέλος του Μακεδονικού κράτους.

Σήμερα ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφιπόλεως μπορεί να δει νομίσματα και επιγραφές καθώς και σπάνια ευρήματα του συνόλου της ιστορικής διαδρομής της αρχαίας πόλης.

 ΔΑΣΟΣ ΛΑΪΛΙΑ

Το δάσος του Λαϊλιά, βρίσκεται 25 χλμ από την πόλη των Σερρών, στην οροσειρά της Βροντούς και αποτελεί μία μαγευτική τοποθεσία, υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι ένα υψηλό δάσος οξυάς και δασικής πεύκης με έκταση 33.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για ορεινό σύμπλεγμα με υψηλότερη κορυφή τα 1850 μέτρα, με δασοκάλυψη 83% και οδικό δίκτυο 110 χιλιομέτρων.

Στο κέντρο σχεδόν του Λαϊλιά υπάρχει ο Σφαγνώνας Μπαλτά Τσαΐρ, ένας σπουδαίας σημασίας παλαιοβοτανικός χώρος για τη μελέτη της ιστορίας του δάσους. Ο Σφαγνώνας έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο Mνημείο της Φύσης» και περιοχή «Iδιαιτέρου Φυσικού Kάλλους». Στο δάσος του Λαϊλιά, που προστατεύεται από νόμους και αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας και την Οδηγία 92/43/Ε.Ο.Κ – Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000, κάθε χρόνο γίνονται λαϊκές εκδηλώσεις, με κέντρο το γραφικό παρεκκλήσι της Κοιμήσεως  της Θεοτόκου. 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου

Βορειοδυτικά του οικισμού του Ακριτοχωρίου, στους πρόποδες του όρους Κερκίνη (Μπέλες) είναι κτισμένο, από το 1981, το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου. Απέχει 24 χλμ από το Σιδηρόκαστρο και 50 χλμ από τις Σέρρες. Είναι κτισμένο επάνω στο διεθνές περιπατητικό μονοπάτι Ε4/Ε6 και έχει πανοραμική θέα στη λίμνη Κερκίνη.

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου

Κοντά στον οικισμό Μοναστηράκι, με υπέροχη θέα τη λίμνη Κερκίνη, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Είναι χτισμένο στη κορυφή ενός λόφου και αγναντεύει προς τα βορειοδυτικά τον επιβλητικό ορεινό όγκο του όρους Κερκίνη. 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης

Σ’ ένα λόφο, βορειοανατολικά του Σιδηροκάστρου, είναι κτισμένη η ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης. Είναι κοινοβιακή Μονή η οποία ιδρύθηκε από την Μητρόπολη Σιδηροκάστρου το 1968.

Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας

Είναι ένας από τους δύο (2) ιερούς χώρους της Ανατολικής Μακεδονίας, που συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί πόλο έλξης πλήθους πιστών, που έρχονται να προσκυνήσουν την “Αχειροποίητο Εικόνα της Θεοτόκου” και να ηρεμήσουν μέσα στο γαλήνιο περιβάλλον της. Βρίσκεται σε μια θαυμάσια τοποθεσία στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου σε υψόμετρο 743 μ, κοντά στην επαρχιακή οδό Σερρών-Καβάλας στα όρια των δύο Νομών.

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ από τις Σέρρες, στο βάθος μιας κατάφυτης από κυπαρίσσια, πλατάνια και πεύκα χαράδρας. Η Μονή κτίσθηκε το 1270 μ.Χ. και παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφές αποτελεί σήμερα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο και Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης.

Ιερά Μονή Αναλήψεως Παγγαίου

Επτά (7) χλμ. από τον οικισμό της Πρώτης με πανοραμική θέα στον κάμπο του Νομού Σερρών και σε υψόμετρο 930 μ. στο Παγγαίο όρος, βρίσκεται το μοναστήρι της “Θείας Αναλήψεως”, με μεγάλη ιστορία και δράση.

Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Αλιστράτης

Στην επαρχιακή οδό Σερρών – Δράμας, δύο (2) χιλ/τρα πριν τον οικισμό της Αλιστράτης, σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια, μαζί με την Ι. Μ. Εικοσιφοίνισσας, το μοναστήρι της Αγ. Κυριακής.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δομήρου

Στο νότιο τμήμα του Ν. Σερρών, δυο (2) χλμ. από το χωριό Δόμηρος και πέντε (5) χλμ. από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους, σε μια γραφική τοποθεσία, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγ. Παρασκευής.

Ιερά Μονή Παναγίας Βύσσιανης Μετοχίου

Δέκα (10) χλμ. βόρεια της πόλης των Σερρών και δύο (2) χλμ από τον οικισμό του Μετοχίου, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο στο βάθος μιας χαράδρας, βρίσκεται η γυναικεία Ι. Μ. Παναγίας της Βύσσιανης.

Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Αγ. Πνεύματος

Δέκα πέντε (15) περίπου χλμ. από την πόλη των Σερρών, στον οικισμό του Αγίου Πνεύματος, στις παρυφές του Μενοίκιου όρους, είναι κτισμένο το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Βρίσκεται ψηλά σ’ ένα λοφίσκο, με πανοραμική θέα στον κάμπο και στην πόλη των Σερρών, μέσα σ’ ένα καταπράσινο πευκόφυτο τοπίο.

Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία – Αγίου Πνεύματος

Στη βόρεια πλευρά του οικισμού του Αγίου Πνεύματος, απέναντι από την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού, ψηλά σ’ ένα καταπράσινο πευκόφυτο λόφο, δεσπόζει το Μοναστήρι του προφήτη Ηλία. Ο πρώτος ναός κτίστηκε το 1900 αλλά ερήμωσε στο πέρασμα των χρόνων. Το σημερινό Καθολικό κτισμένο με την Αγιορείτικη τεχνοτροπία, διατήρησε από τον παλαιό ναό μόνο δύο τοίχους. Στο παρεκκλήσι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Ο νομός Σερρών έχει να παρουσιάσει μια πληθώρα από πέτρινα γεφύρια.

Στην περιοχή Αχλαδοχωρίου υπάρχουντα παρακάτω γεφύρια:

 • Το γεφύρι της Σαμοκόβας
 • Το γεφύρι της Πεχτσέτας
 • Το γεφύρι της Τουπουβίτσας
 • Το γεφύρι της Κάτω Μπέλιτσας
 • Το γεφύρι της Τζιογκόλας (Άνω Μπέλιτσας)
 • Το γεφύρι στη θέση Ποτιστικά
 • Το γεφύρι των Λιβαδιών
 • Το γεφύρι της Αγοράς
 • Το γεφύρι του Κούτσεβιτς
 • Το γεφύρι του Πίτσουρ
 • Το γεφύρι του Καπνόφυτου
 • Υδρογέφυρα (δίτοξο γεφύρι) στο Καπνόφυτο, στο δρόμο Σιδηροκάστρου-Αχλαδοχωρίου

Στην πόλη των Σερρών, απαντώνται τα εξής πέτρινα γεφύρια:

 • Η γέφυρα του Αχμέτ πασά
 • Η Κόκκινη γέφυρα

Γεφύρια βορειοανατολικά των Σερρών

 • Το γεφύρι της Κάτω Ορεινής
 • Το γεφύρι στο χωριό Μπάνιτσα
 • Το γεφύρι του Σαριγιάρ
 • Το γεφύρι του Ελαιώνα (Ντουτλί)

Γεφύρια της περιοχής Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου

 • Η υδρογέφυρα του Μύλου
 • Το γεφύρι δίπλα στην κεντρική πύλη του Μοναστηριού
 • Το γεφύρι στη νότια πλευρά του τείχους της Μονής
 • Η γέφυρα στο παραπόρτι της Μονής
 • Η υδρογέφυρα κάτω από το παραπόρτι της Μονής
 • Το γεφύρι πάνω από την τεχνητή σήραγγα
 • Το δίτοξο γεφύρι κάτω από το στόμιο εξόδου του νερού
 • Η υδρογέφυρα της Πηγής
 • Το γεφύρι πάνω από την Αγία Παρασκευή
 • Το γεφύρι κάτω από την εκκλησία του χωριού Λάκκος
 • Το γεφύρι στο χωριό Λάκκος
 • Το γεφύρι μετά το χωριό Λάκκος
 • Το μικρό γεφύρι στην περιοχή Ουζουντζά
 • Το μεγάλο γεφύρι στην περιοχή Ουζουντζά
 • Το γεφύρι του Σεϊτάν Κιουπρεσί (Διαβολογέφυρο)
 • Το γεφύρι στο 25ο χλμ Σερρών-Άνω Βροντούς
 • Η γέφυρα στην τοποθεσία Χάνια
 • Το γεφύρι στη θέση Κουρί

Άλλα γεφύρια

 • Το γεφύρι κάτω από την Οινούσα
 • Το γεφύρι του Ν.Σουλίου
 • Το γεφύρι ανάμεσα στην Δράνοβα και Μούκλιανη
 • Το γεφύρι στη θέση Ζιλί
 • Το γεφύρι στην θέση Άγος
 • Το γεφύρι βόρεια της Συκιάς
 • Το γεφύρι νότια της Συκιάς
 • Το γεφύρι στον κάμπο της Συκιάς
 • Το γεφύρι στη θέση Λόφκα του Γαζώρου
 • Το γεφύρι στο Δαφνούδι
 • Η γέφυρα της παλιάς Ζίχνης
 • Το γεφύρι βόρεια του Θολού
 • Η γέφυρα στο ανατολικό ρέμα της Αγριανής
 • Η γέφυρα του Σφελινού
 • Το γεφύρι της Αλιστράτης
 • Το γεφύρι του ποταμού Αγγίτη
 • Το γεφύρι της Συμβολής ή Κατίν Κιοπερσί

Τα πέτρινα γεφύρια της επαρχίας Βισαλτίας

 • Το γεφύρι στο ρέμα «ο λάκκος του Γερούξαλλη»
 • Το γεφύρι της Ντρίτσας
 • Το γεφύρι του Λευκοτόπου
 • Το γεφύρι του Σιτοχωρίου
 • Η πρώτη γέφυρα του Χουμνικού
 • Η δεύτερη γέφυρα του Χουμνικού
 • Η υδρογέφυρα του Χουμνικού
 • Η γέφυρα Σουχνιάς (ανάμεσα στον Σοχό και τη Νιγρίτα)
 • Το γεφύρι στο Γερμανόρεμα

Σύγχρονα πέτρινα γεφύρια στο δρόμο Σερρών-Βροντούς και αλλού

 • Το πρώτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι
 • Το δεύτερο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι
 • Το τρίτο σύγχρονο πέτρινο γεφύρι

Υδρογέφυρες

 • Η υδρογέφυρα στο λόφο Μουσαλά στα δυτικά της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα (Τσουμπλέκ Ντερέ)
 • Η βυζαντινή υδρογέφυρα στα δυτικά του λόφου της Ακρόπολης της πόλης των Σερρών (Κουλάς)
 • Η υδρογέφυρα πηγών Ελαιώνα
 • Η υδρογέφυρα ή Κεμέρι του Αγ. Πνεύματος
 • Η υδρογέφυρα του εργοστασίου στη Βροντού
 • Η δεύτερη υδρογέφυρα στο δυτικό ρέμα της Αγριανής

Για πληροφορίες σχετικά με τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Σερρών, μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, στην οποία θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό.http://www.serrelib.gr/petrinagefyria.htm