Δεύτερη Διεθνής Συνάντηση για τη Νανόχηνα (9-11 Νοεμβρίου 2012)

Δεύτερη Διεθνής Συνάντηση για τη Νανόχηνα (9-11 Νοεμβρίου 2012)

Η δεύτερη Διεθνής Συνάντηση Εργασίας για τη διαφύλαξη και προστασία του παγκoσμίως απειλούμενου είδους της νανόχηνας (Anser erythropus) πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γραμματείας της Συμφωνίας για την Προστασία των Υδρόβιων Πουλιών (African-Eurasian Waterbird Agreement) του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/AEWA) στο ξενοδοχείο Villa Beles στο Ακριτοχώρι από τις 9-11 Νοεμβρίου του 2012. Συμμετέχουν εκπρόσωποι 15 χωρών (Ελλάδα, Φιλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Εσθονία, Ρωσία, Ιράν κ.α.), καθώς και  διεθνείς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Κυνηγετική Συνομοσπονδία (FACE) και ο Οργανισμός για την Προστασία Υγροτόπων και Υδροβίων πουλιών (WWT).
Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση των σχεδίων δράσης για την προστασία του είδους σε κάθε χώρα, καθώς και η διεθνής συνεργασία για την επίτευξη αυτών. Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης λόγω της παγκόσμιας σημασίας του είδους και της σημαντικότητας της περιοχής του υγροτόπου Κερκίνης για τη διαχείμαση του, καθόσον στην περιοχή διαχειμάζει το μεγαλύτερο ποσοστό του Φινοσκανδικού πληθυσμού του είδους.
Στην Ελλάδα υλοποιούνται οι κυριότερες δράσεις  του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ Φύση «Διαφυλάσσοντας το Φινοσκανδικό πληθυσμό της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» το οποίο συντονίζει Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς εταίρους, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Νορβηγίας, και το οποίο χρηματοδοτεί την συγκεκριμένη συνάντηση.
Την 3η ημέρα της συνάντησης, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ξεναγήσε τις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων χωρών στον υγρότοπο, με σκοπό την παρατήρηση του πληθυσμού των νανόχηνων και των άλλων υδρόβιων πουλιών που είχαν ήδη αφιχθεί για διαχείμαση.